De puberende hond

De puberende hond

puber-hondEr komt een tijd dat je puppy gaat puberen. Je hebt hem getraind en hij kent alle basiscommando’s, maar toch lijkt hij ineens Oost-Indisch doof. Grote kans dat jouw hond in de pubertijd zit. Hij rent als een gek rond, blijft ineens bij elke lantaarnpaal staan om plasjes te ruiken, kortom jouw lieve puppy is veranderd in een eigenwijze draak. De pubertijd bij honden begint ergens tussen de zes en twaalf maanden. Bij je puppy gieren in deze fase de hormonen door het lijf. Het is een voorbereiding op de volwassenheid. Gelukkig is het maar een tijdelijke fase.

Geduld is het sleutelwoord
Er gaat ineens een wereld open voor je pup. Hij ruikt veel meer. Elk plasje van een andere hond vertelt hem een ander verhaal. Goede reden dus voor je hond om eens uitgebreid aan elke lantaarnpaal te gaan ruiken. Of jij haast hebt dat kan je hond even niets schelen. Hoe lang de pubertijd duurt, is voor elke hond weer anders. Het enige wat je kunt doen is geduld opbrengen en je hond goed begeleiden naar zijn volwassenheid. Als je bezig was met het trainen van je hond, dan kan het zijn dat trainen minder makkelijk gaat dan voorheen.

Het zijn de hormonen
Er zit niets anders op, dan de hormonen zijn werk te laten doen. Deze fase voor de hond staat in het teken van ontdekken en leren. Net zoals kinderen die in de puberfase zitten geldt, alles gaat met vallen en opstaan. Op lichamelijk vlak krijgt de hond ineens een groeispurt. Zo’n groeispurt kost enorm veel energie, daarom is het belangrijk om de hond voldoende rust te bieden. Zijn eetlust zal tijdens zo’n groeispurt toenemen en daarna weer langzaam aan afnemen. Een schrale troost, het is maar een fase, die vanzelf voorbij gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *